GACETA MÉDICA Barcelona | martes, 21 de enero de 2014 h |

Els simuladors poden millorar i accelerar els processos d’aprenentatge i l’habilitat manual de l’ecocardiografia, especialment en les primeres etapes de formació de les especialitats d’anestesiologia i cures intensives, ja que suposa un gran avenç en medicina i cirurgia.

Per aquest motiu, investigadors del grup de Patologia Cardiocirculatòria del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) han coordinat un article de revisió sobre simuladors en formació en ecocardiografia en col·laboració amb investigadors del St George’s Hospital i el Georges Pompidou Hospital.

L’estudi, publicat a la revista Anesthesiology en un número especial sobre Educació i Formació en Anestèsia, podria permetre la introducció de la simulació en ecocardiografia en l’educació dels metges, suplint així l’elevada demanda de formació en aquesta eina que en els últims anys s’ha detectat.

Els investigadors de l’estudi van detectar un augment en l’ús de simuladors amb una eficàcia provada de la millora en els coneixements i habilitats tècniques dels estudiants. En canvi, no van trobar com havien de ser introduïts en els programes de formació i en l’acreditació d’alguns nivells, doncs l’estudi detalla com s’han de fer servir per a la seva òptima introducció.

Per tal que sigui efectiva, “cal conèixer quin lloc ocupa la simulació dintre dels programes de formació en ecocardiografia i quina és la seva importància dins dels programes d’acreditació en aquesta eina”, afirma Fernando Clau-Terré, investigador principal de l’estudi i membre del Grup de Treball d’Hemodinàmica i Ecocardiografia de la Societat Espanyola de Medicina Intensiva, Crítica i Unitats Coronàries (Semicyuc) i de la Societat Europea de Medicina Intensiva (Esicm).

A més, apunta que “la indústria ha de millorar i actualitzar el software dels diversos simuladors actuals”.

L’Hospital Vall d’Hebron disposa d’un simulador (HeartWorks) que permet la pràctica en ecocardiografia transtoràcica i transesofàgica. El proper curs se celebrarà del 9 a l’11 d’abril.