GACETA MÉDICA Barcelona | lunes, 07 de julio de 2014 h |

The Lancet ha publicat els resultats de l’estudi OpT2mise, que podria redefinir l’ús d’aquests dispositius en pacients amb DM2.

Tot i que els beneficis de la teràpia amb bomba d’insulina havien estat provats ja en persones amb diabetis tipus 1, la revista The Lancet ha publicat els resultats d’aquest estudi OpT2mise, que demostra que els pacients amb diatebis tipus 2 també es beneficien i aconsegueixen un millor control de la glucosa amb l’ús d’aquests dispositius que amb les injeccions múltiples diàries.

Ignacio Conget, de la Unitat de Diabetis del Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Clínic de Barcelona i investigador del Grup Idibaps de Diabetis, és coautor de l’article i un dels integrants del Comitè de Direcció d’aquest estudi multicèntric internacional. Marga Giménez, de la mateix servei, és coinvestigadora de l’estudi que és el major realitzat per avaluar l’eficàcia comparativa d’ambdues teràpies en pacients amb DM2 amb mal control glucèmic.

Per dur-lo a terme, s’han utilitzat les bombes d’insulina MiniMed de l’empresa de tecnologia mèdica Medtronic. Dels prop de 350 pacients que van participar en l’estudi, els que van utilitzar bombes d’insulina van aconseguir una reducció mitjana del 1,1 per cent en el nivell d’hemoglobina glicosilada (A1C), davant de la reducció de només el 0,4 per cent en aquells que van fer ús de les injeccions múltiples (reducció significativa de -0,7 per cent).

Reducció de l’hemoglobina glicosilada

La reducció del A1C és crucial per als diabètics, doncs per cada reducció de l’1 per cent en el A1C, el risc de patir complicacions microvasculars com ceguera, insuficiència renal o dany nerviós, pot disminuir en un 40 per cent, segons les dades de la literatura científica.

D’altra banda, durant l’estudi no va aparèixer cap episodi d’hipoglucèmia greu i es va aconseguir reduir la dosi diària d’insulina en més d’un 20 per cent. A més, entre els dos grups de pacients, no hi va haver diferències en l’augment de pes.

Així, l’estudi OpT2mise posa de relleu per primera vegada, en un nombre considerable de pacients, que l’ús d’una bomba d’insulina és una opció de tractament eficaç i segura en aquells pacients amb diabetis de tipus 2 que, tot i fer servir múltiples injeccions de insulina al dia, no tenen un control glucèmic adequat.

Per tant, l’estudi OpT2mise posa de relleu per primera vegada, en un nombre considerable de pacients, que l’ús d’una bomba d’insulina és una opció de tractament eficaç i segura en aquells que, tot i fer servir injeccions de insulina, no tenen un control glucèmic adequat.