Lourdes Feans Barcelona | lunes, 29 de septiembre de 2014 h |

El Govern ha aprovat la signatura d’un conveni de col·laboració entre l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries (AQuAS) del Departament de Salut i l’Institut de Salut Carlos III (ISCIII), organisme públic de recerca adscrit al Ministeri d’Economia i Competitivitat, per desenvolupar activitats d’avaluació de tecnologies sanitàries.

El conveni entre ambdues institucions preveu realitzar diversos informes per avaluar l’efectivitat, l’eficiència i la seguretat de determinades tecnologies mèdiques, així com elaborar guies de pràctica clínica. Segons el director de l’AQuAS, Josep Maria Argimon, “el que es pretén és valorar amb criteris científics, d’una banda, la incorporació de noves tecnologies en la cartera de serveis del sistema nacional de salut i, d’altra banda, la possible retirada de tecnologia que podria estar obsoleta i que no està justificat que continuï activa en el sistema sanitari”.

Aquests estudis contribuiran al fet que tant els professionals de la salut com els pacients tinguin un major coneixement a l’hora de prendre decisions fonamentades sobre les intervencions sanitàries més adequades. Així, segons Argimon, “la col·laboració permetrà posar a disposició de la ciutadania les tècniques, tecnologies i procediments diagnòstics, terapèutics i rehabilitadors més nous, eficaços i segurs”.

El conveni preveu que s’abordin alguns dels problemes assistencials més freqüents. “Això no necessàriament significa que siguin els problemes que afecten a més ciutadans”, puntualitza Argimon. Algunes de les tecnologies que està previst analitzar són els treballs d’avaluació en artroscòpia d’espatlla, el tractament substitutiu renal, l’elaboració d’indicadors i terminologia estàndards per a l’abordatge de l’atenció als pacients crònics, el desenvolupament de metodologies en l’estimació dels anys de vida ajustats per qualitat, els ultrasons terapèutics per al glaucoma o la variabilitat clínica en la realització d’artroplàsties de maluc i genoll.

Determinar l’efectivitat

“Si agafem com a exemple les artroplàsties de maluc i genoll, una de les intervencions que generen més espera, veiem que aquest tipus d’intervencions tenen una variabilitat clínica molt elevada. En aquest cas, el que faríem és analitzar les causes i actuacions a dur a terme en relació amb aquesta variabilitat. L’objectiu final en tots els casos és determinar l’efectivitat que tenen aquestes intervencions”, explica Argimon.

Un cop valorada aquesta efectivitat, l’AQuAS (una entitat que enguany celebra 20 anys de trajectòria) adreçaria un informe al Carlos III, i serien les agències finançadores les que haurien de decidir si la intervenció s’inclou o no a la cartera de serveis del sistema de salut.

El conveni, que es preveu signar en breu, regula les condicions de col·laboració entre les dues institucions, en el marc de la Xarxa Espanyola d’Avaluació de Tecnologies Sanitàries i Prestacions del Sistema Nacional de Salut. Segons Argimon, “la voluntat tant per part del ISCIII, que ja ve desenvolupant regularment projectes d’aquest tipus, com d’AQuAS és posar l’èmfasi en què les decisions han de ser informades de manera rigorosa. Per això és important la col·laboració entre totes dues institucions”.

Volem valorar científicament tant la incorporació de noves tecnologies en la cartera de serveis del sistema de salut com la possible retirada de tecnologia obsoleta”