José A. Rodríguez Barcelona | lunes, 24 de febrero de 2014 h |

“S’ha de tenir en compte el codi postal, i no només el codi genètic, en les polítiques de salut”. Aquest és un dels principals objectius, en paraules de Boi Ruiz, conseller de Salut, del Pla Interdepartamental de Salut Pública de Catalunya (PINSAP). Amb aquest pla, coordinat per Salut i presentat el passat 14 de febrer a l’auditori del Palau de la Generalitat, el Govern vol implicar a tots els seus departaments en millorar l’estat de salut de la població de Catalunya.

Des del Departament de Salut, és clar, fins el d’Educació (portes obertes perquè els nens puguin jugar als patis), passant per Agricultura (potenciant aliments saludables), Cultura (la cultura aporta beneficis psicològics)…

A l’acte de presentació van assistir, a més del conseller Ruiz, el president de la Generalitat, Artur Mas, i la directora regional de l’OMS a Europa, Zsuzsanna Jakab.

La lluita contra les desigualtats socials

“La salut dels ciutadans no és només responsabilitat del Departament de Salut”, va afirmar el president Mas. Segons el parer del conseller Ruiz, “tots els departaments poden fer alguna cosa, perquè sabem que vuit de cada deu factors de salut bàsics no depenen dels serveis sanitaris”. Un d’ells són les condicions socioeconòmiques dels ciutadans. Per això la referència del conseller al codi postal, i no només la genètica, com a factor que determina la salut. “Avui dia, el primer problema de salut pública és l’atur”. Així que les polítiques d’ocupació poden ajudar a millorar la salut dels ciutadans.

“Les persones que estan a l’atur tenen un 60 per cent menys de capacitat de recuperar-se d’una malaltia. I molts sistemes de salut no estan preparats per afrontar aquest repte multifactorial”, va afirmar Zsuzsanna Jakab, que va lloar el PINSAP com un pla pioner a Europa en la implementació de polítiques de salut.

Aquest pla, a més, ha d’ajudar, segons el president Mas, “a defensar el nostre model sanitari. Catalunya té molt bons estàndards de desenvolupament humà. Però el sistema sanitari està sota pressió. Hem fet un gran esforç per edificar-lo i ara necessitem la col·laboració de tothom per defensar-lo”. I va posar èmfasi en el missatge que intenta transmetre el pla: “Ara sabem que no podem invertir més a curt termini. Això es compensarà amb la feina en equip de tots els departaments”.