GM Barcelona | viernes, 07 de noviembre de 2014 h |

L’Hospital Clínic de Barcelona és el primer hospital a Espanya en utilitzar el nou robot quirúrgic da Vinci Xi, un equipament d’alta tecnologia especialment apte per la realització d’intervencions de cirurgia gastrointestinal amb la mínima invasió del pacient. A més, en un futur proper, aquest nou equipament permetrà realitzar, d’una forma molt més òptima que fins ara, operacions des d’un sol orifici gràcies a l’aplicació de la tecnologia Single Port (SP). Com va afirmar Antonio M. de Lacy, cap del Servei de Cirurgia Gastrointestinal, “el futur de la cirurgia passa per la robòtica”.

El nou robot incorpora importants novetats en la seva estructura que obren la porta a realitzar un gran nombre d’intervencions de cirurgia gastrointestinal des d’un abordatge mínimament invasiu i amb una major precisió en relació a la laparoscòpia convencional. La seva estructura de braços quirúrgics suspesos juntament amb una plataforma mòbil permeten abordar la cirurgia des d’angles que amb altres equipaments robòtics no era possible. Aquesta funcionalitat possibilita col·locar el carro quirúrgic en qualsevol posició al voltant del pacient i accedir als quatre quadrants anatòmics. Això es tradueix en més capacitat de maniobra, que ofereix al cirurgià un millor accés a la zona a operar. El robot, a més, s’ha dotat d’uns braços més petits i prims i de noves articulacions, que ofereixen una capacitat de moviment molt àmplia. La major longitud dels instruments permet un més gran abast operatiu. Un altre tret destacable del nou model és la fluorescència, mitjançant la qual el cirurgià pot veure la vascularització dels òrgans en temps real. També compta amb un segellador de vasos i una endograpadora.

La visibilitat i la qualitat de les imatges durant la intervenció milloren gràcies a la nova estructura del robot da Vinci Xi: les noves càmeres endoscòpiques 3 D HD de 8 mm de diàmetre es poden col·locar en qualsevol dels braços robòtics i es poden canviar de posició durant la cirurgia, amb el que s’amplien els angles de visió.

Com va explicar Josep Maria Piqué, director general de l’Hospital Clínic, “la tecnologia del robot quirúrgic da Vinci Xi ens permet apropar la darrera generació en tecnologia als nostres pacients, en especial a aquells que han d’afrontar procediments quirúrgics complexes, però també impulsa els nostres equips mèdics. Posar les tecnologies més avançades a les mans de cirurgians reputats i de gran experiència, com els que tenim a l’Hospital Clínic, significa oferir als nostres pacients la millor combinació possible entre habilitat i tecnologia”.